U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

Početkom marta 2023. godine u Beogradu, u okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno okruženje u regionu Zapadnog Balkana“, a uz podršku Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, NALED je u svojstvu Regionalnog tehničkog sekretarijata u svojim prostorijama organizovao dvodnevnu obuku za predstavnike BFC SEE Tehničkih sekretarijata iz regiona, kako bi se na najbolji način pripremili za buduće procese certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem prema najnovijoj IV ediciji međunarodnog BFC SE standarda. Ovaj skup je bio i prilika da se još jednom razmotre oranizacioni kapaciteti, učvrsti pozicija i uloga Tehničkih sekretarijata i istakne značaj saradnje između svih struktura u BFC SEE Programu.

 

Obuci su prisustvovali predstavnici Privredne komore Crne Gore (PKCG) iz Podgorice, Miljan Šestović i Marija Stanišić Čađenović, Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci (EFRI) iz Rijeke, Josip Čičak, Privredne komore Republike Srpske (PKRS) iz Banja Luke, Olivera Radić i Svjetlana Kević Zrnić, Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) iz Mostara, Himzo Tule, Instituta za razvojna istraživanja (RIINVEST) iz Prištine, Visar Vokrri, Saxhide Mustafa i Erisa Kallaba, Asocijacije jedinica lokalne samouprave republike Severne Makedonije (ZELS) iz Skoplja, Ivana Mitevska i Irena Nikolov, i Asocijacije za lokalnu autonomiju (ALAA) iz Tirane, Adelina Faricci i Enkeleda Hysa.

 

Prvog dana obuke, nakon uvodnih obraćanja direktorke Odeljenja za dobru upravu, Ane Ilić, i Bojana Vojvodića ispred GIZa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa nekim od rezultata nedavno sprovedenog istraživanja koje je imalo za cilj da se identifikuju prostor i mogućnosti za dalji razvoj BFC SEE Programa i unapređenje pozicije svih učesnika u njemu. U istraživanju koje je obuhvatilo blizu 200 ispitanika iz regiona pored predstavnika Tehničkih sekretarijata, učestvovali su i licencirani provjeravači, predstavnici certifikovanih gradova i opština, kao i lokalnih samouprava koje predstavljaju potencijalne kandidate za učešće u Programu. Neki od značajnijih rezultata ukazuju da blizu 90% ispitanika, među kojima su i brojne lokalne samouprave, BFC SEE Program smatra atraktivnim, a da gotovo 3/4 onih nikada nisu bili dio BFC SEE Programa, smatra da bi za njih učešće u njemu bilo korisno. Kao motive za učešće ispitanici su najčešće navodili privlačenje investicija, unapređenje rada uprave, kao i prepoznatljivost, promociju i imidž u zemlji i inostranstvu. S druge strane, kao najznačajnije benefite od učešća u BFC SEE Programu, certifikovane opštine su izdvojile veće umrežavanje i regionalno povezivanje BFC opština, prepoznatljivost i promociju, kao i mogućnost učešća u regionalnim inicijativama i projektima.

 

Učesnicima je nakon uspješno završenog postupka revizije i šest mjeseci posvećenog rada u kojem je konsultovano više od 100 sagovornika i stručnjaka iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja i standardizacije opštinskih usluga, predstavljena najnovija IV edicija međunarodnog BFC SEE standarda. Dušan Petrović, dugogodišnji konsultant za BFC SEE Program i član BFC SEE Tehničkog komiteta koji je vodio proces revizije, predstavio je neke od prednosti unaprijeđenog BFC SEE Programa, kao i najnovije kriterije koji će se od ove godine primjenjivati u cijelom regionu. Pored određenih metodoloških izmjena i dodatnih benefita koje očekuju sve učesnike, poseban akcenat biće na inovacijama i dobrim praksama, kao i na oblasti zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije i digitalizacije koje će po prvi put činiti dio kriterija na osnovu kojih će se mjeriti uspješnost i napredak opština i gradova u procesu certifikacije.

U nastavku, drugoga dana obuke, dugogodišnji konsultant na BFC SEE Programu, Jovica Damnjanović, detaljno je predstavio učesnicima najčešće izazove u procesu certifikacije, kao i novine u pogledu metodologije koje očekuju opštine u okviru novog certifikacionog ciklusa.

U susret novim procesima certifikacije i regionalne trke između najuspješnijih gradova i opština jugoistočne Evrope koja nas očekuje tokom 2023. godine dvodnevni skup je zvanično završen dogovorom oko daljih aktivnosti na projektu i samom BFC SEE Programu.

20230308 104033 IMG 2cf8ec9ad9b1f0ef882c1bd3c73fc549 V


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.