Učenici Treće osnovne škole Mostar upoznaju se sa kulturnom i prirodnom baštinom

U toku je implementacija projekta „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“.
Originalno, u projektu je bilo predviđeno da se organizuju uzajamne posjete učenika partnerskih škola iz Mostara i Kotora radi razmjene iskustava i uspostave saradnje, ali se pojavom pandemije COVID 19 odlučilo da se umjesto putovanja izvan država, obave lokalna putovanja, s ciljem upoznavanja učenika sa kulturnom i prirodnom baštinom njihovih regija.

Tako su u četvrtak 25.02.2021. i petak 26.02.2021. godine organizovani jednodnevni izleti za dvije različite grupe učenika Treće osnovne škole iz Mostara na lokacije Mostar – Počitelj – Park Prirode Hutovo Blato – Mogorjelo, Čapljina.
Tom prilikom učenici su se upoznali sa ovim kulturnim i prirodnim znamenitostima koje predstavljaju baštinu regije Hercegovina.
Projekat se realizuje od 15.08.2020. do 15.03.2021. godine, a saradnici na projektu, osim učenika i djelatnika PO Polog Treće osnovne škole Mostar su i učenici i djelatnici OŠ „Veljko Drobnjaković„ iz Risna u Crnoj Gori, zatim djelatnici gradske uprave Grada Mostara i Opštine Kotor. Projektne aktivnosti se provode uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.
Cilj projekta „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine„ je doprinijeti realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj, kroz povezivanje mladih i sprovođenje neformalnog edukativnog programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama, za učenike/ce i nastavnike/ce u dvije obrazovne institucije na području opštine Kotor i grada Mostara
Nevladina organizacija EKO CENTAR Delfin iz Kotora i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar provode projekat u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.