Umrežavanje u funkciji održivog ruralnog razvoja

Na Jahorini je  od 4. do 7. 9. 2013. održan Prepare Gathering na temu „Umrežavanje u funkciji održivog ruralnog razvoja“ u organizaciji PREPARE Mreža – Partnerstvo za ruralnu Evropu i projekta Acord .

Prepare  Mreža ima za cilj jačanje civilnog društva i promoviranje međunacionalne suradnje u ruralnom razvoju, naročito u zemljama novim članicama EU, zatim zemljama koje su u procesu pristupanja i “novim susjednim zemljama” uvećane Evropske unije. Suštinsku komponentu PREPARE programa predstavljaju multinacionalni događaji – “PREPARE Gatherings”.

Suorganizator ovog okupljanja je projekt ACoRD - Savez za zajednički ruralni razvoj financiran od  Evropske unije, a provode ga ACED - Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj kao vodeća organizacija, u suradnji sa domaćim partnerskim organizacijama Asocijacijom za  ekonomski razvoj  Hercegovine REDAH, UG Nešto Više, LAG Una-Sana, i evropskim partnerom ELARD.

 

PREPARE Gathering u 2013. je predstavljao niz povezanih događaja u Bosni i Hercegovini, koji su imali  za cilj da okupe predstavnike civilnog društva kao i predstavnike organizacija iz javnog sektora, prvenstveno iz centralne i jugoistočne Evrope ali i zemalja članica EU. Osim 83 predstavnika iz 20 zemalja sudjelovali su i predstavnici EU delegacije u BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te oba entitetska ministarstva poljoprivrede.

Nadalje, 4 i 5. rujna je održana konferencija na temu “Umrežavanje u funkciji održivog ruralnog razvoja” – prezentacije i diskusije o stanju civilnog društva u okviru sektora ruralnog razvoja, priprema za pristup EU zemalja koje su kandidati za članstvo i novih susjednih zemalja Evropske unije. Predstavnik  REDAH-a je prezentirao primjere umrežavanja i projektne aktivnosti u  Hercegovini.

U petak,  6. rujna održane su 3 putujuće radionice u Semberiju, Srednju Bosnu i Hercegovinu gdje su se vidjeli primjeri dobre prakse  umrežavanja u  ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Tijekom posjete Hercegovini posjećene su pojedine turističke destinacije (Titov bunker u Konjicu, Stari grad u Mostaru, vodopad Kravice u Ljubuškom). Također su prezentirani primjeri umrežavanja na različitim razinama: na lokalnom je posjećen Savez poljoprivrednih udruženja u Konjicu, na regionalnoj razini razgovaralo se s predstavnicima Regionalnog odbora za turizam (Fortuna tours, Restoran MM, Lasta travel, Hercegovački stap, Vinarija Andrija i Hotel Brotnjo), na međunarodnoj razini je u Centru za ruralni razvoj i poljoprivredu prezentirana detaljnija suradnja Redaha putem prezentacije predstavnika JICA gospodina Kunihira Shiraishia i predstavnika Giz-a gospodina Andreasa Arnolda.

Prezentacije s radnih grupa i putujućih radionica održane su 7. rujna u cilju razmjene iskustava među sudionicima te  moguće buduće suradnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prepare4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prepare5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prepare6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prepare7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.