Uspješno završena prva faza projekta projenosa metodologije LEADER

Ovih dana je zvaršena prva faza projekta „Jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje civilnog društva putem formiranja Lokalnih akcijskih grupa“, koji provodi Udruženje za  lokalni ruralni razvoj APRODEL iz Madrida  i AECID-a  i uz  potporu  REDAH-a  kao koordinatora u realizaciji ovog projekta. Cilj projekta je generiranje lokalnog gospodarstava kroz transfer Europske metodologije programa LEDADER uz povećanje sudjelovanja civilnog društava.

U sklopu ovog projkta aplikanti mogu podnijeti zahtjev za finaciranje kako profitnih tako i neprofitnih   projkata kako bi združenim snagama doprinijeli diverzifikaciji ruralnog razvoja. Sudjelovanje u ovom projektu zajedničkim naporima provode Lokalne akcijske grupe ''Blidinje i Čvrsnica“  koja okuplja općine Tomislavgrad, Posušje i Jablanica i Lokalna akcijska grupa „Planinski biser“ koju čine četiri općine  Konjic, Berkovići, Ljubinje i Nevesinje, koje su također formirane u okviru ovog projekta.

Lokalna akcijska grupa Blidinje i Čvrsnica je uspješno realizirala tri projekta u vrijednosti od 28.228. Financirani su projekti:

1) projekt izgradnje pojilišta za divljač-Lovačko društvo Jarebinjak iz Rakitna:

2) projekt izgrdanje nadstrešnice i uređenje izvorišta –Lovačke udruge Zavelim

3) projekt proširenje i modernizacija objekta za minisiranu-Eko Farma Stipić:

Lokalna akcijska grupa Planinski   Biser  realizirala je  projekte u vrijednosti 38.400 KM. Financirani su projekti:

1.Izgradnja  pojilišta za stoku na Nevesinjskim pašnjacima

2.Izgradnja bungalova  za prodaju suvenira i eko hrane iz ruralnih područja općine Konjic

Također je u okviru projekta 17.05 2010. održan radni sastanak predstavnika Lokalne akcijske grupe Blidinje i Čvrsnica, a dan kasnije  18.05. 2010. u održan sastanak predstavnika Lokalne Akcijske Grupe Planinski Biser. Na ovim radnim sastancima upravni odbor Lokalnih akcijskih grupa uz pomoć članova tehničke ekipe predstavili su dosadašnji rad  i projekte koji su realizirani u prvoj fazi. Također su izabrani projekti koji će se financirati u drugoj fazi projekta....

Ovaj projekt je od izuzetne važnosti u cilju priprema lokalnih dionika za korištenje sredstava u okviru IPA komponente za ruralni razvitak koji bi se Bosni i Hercegovini trebao otvoriti kada stekne status kandidata za članstvo u EU, te ispuni kriterije za decentralizirano upravljanje sredstvima EU. Program LEADER je jedan od ključnih instrumenata EU putem kojeg se stimulira i potiče razvoj ruralnih sredina korištenjem specifične metodologije uključivanjem lokalne zajednice u planiranje i razvoj i prioritiziranjem njihovih potreba sukladno specifičnostima prostora koji Lokalne Akcijske Grupe pokrivaju.

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.