Završena obuka Pokreni svoj posao

17.11. 2022. godine završen je treći, posljednji dan trodnevne obuke na temu „Pokreni svoj posao“ u okviru projekta „Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru“.

Obuke su izvođene po metodologiji Međunarodne organizacije rada  i bile su održane: 03.11.; 10.11. i 17.11.2022. godine, u prostorijama kompanije IT odjel d.o.o Mostar, jednog od partnera na projektu. Ovaj prostor je posebno opremljen sa opremom i kompjuterima u svrhu održavanja obuka.

Obuka je uključivala teoretski i praktični dio, sa zadacima koje su polaznici obavljali tokom obuke kako bi savladali osnove poslovnog planiranja. U svemu ovome, polaznici su imali mentorsku podršku trenera.

Obuke je vodila gospođa Alisa Gekić, certificirani ILO trener.

Tokom 3 dana, kandidati su usvojili nova znanja za razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana. Edukacijski program je obuhavtio sljedeće teme: Plan  poslovanja, konsolidiranje poslovne ideje, marketing plan, zapošljavanje, organizacija i upravljanje, nabavka, utvrđivanje troškova proizvoda i usluga, finansijsko planiranje, početni kapital i dorada poslovnog  plana.

Ukupno je 14 kandidata bilo na obuci, od čega je 11 kandidata uspješno završilo obuku.

Polaznicima su nakon obuke svečano uručeni certifikati o uspješno završenoj obuci.

Nakon završene obuke, polaznici koji su uspješno završili obuku će biti obavezni razviti poslovne planove, te će nakon toga stručna komisija izvršiti procjenu najmanje 8 najboljih biznis ideja/biznis planova za pokretanje biznisa koji će dobiti podršku kroz:

  • Grant sredstva do 9.150,00 KM,
  • Savjetodavnu i stručnu podrška.

REDAH u partnerstvu sa  Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ/HNK, započinje provedbu projekta „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“, koji će trajati 21 mjesec ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM. Projektom se namjerava smanjiti nesklad između trenutno evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe firmi iz IT sektora za određenim profilom zanimanja. Lokalno partnerstvo će planiranim aktivnostima pokrenuti proces koji će stvoriti metode i alate za dugoročnu održivost kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Mostara.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Mostar je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

1 2 2 2 3 2 4 2 scaled


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.